Logo Netelvuur
Producten : plantaardige oliën
HOME
Biologische kruidenteelt
Product en kwaliteitseis
Stoomdistillatie
Info kruiden
Cursussen
Bezoek en Workshops
Teambuilding
Complementaire aromazorg in de zorg
Contact
Nieuws
Opendeurdagen
Abrikozenpit ° zeer lichte olie
° behoort tot de Rozenfamilie; goede basis voor essentiële olie van roos en andere bloemenoliën
° houdbaarheid : 1 jaar
° specifieke toepassingen : zeer geschikt voor gezichtsmassage en voor de behandeling van de gevoelige oogstreek; de pitten worden gebruikt in huidscrubs die dode cellen van de huid verwijderen;
Amandel, zoete ° vetter van structuur dan abrikozenpit; veel gelijkenis met olijf; de olie kan dunner en minder vet gemaakt worden door menging met zonnebloemolie;
° houdbaarheid : 1 jaar
° specifieke toepassingen : voor droge en schilferige huid, voor baby's
Avocado ° vet karakter en dus hoge viscositeit; desondanks uitstekende opname door de opperhuid (rijk aan lecithine); nog betere opname indien menging met abrikozenpit of zonnebloempit;
° behoort tot de familie van de laurier, kaneel, rozenhout en ravensara en is dus goed te mengen met deze oliën;
° houdbaarheid : 1 jaar
° specifieke toepassingen : littekenvorming en pigmenteringen verzachten; grote poriën verkleinen, bij zeer droge en gebarsten huid of huidverhoorningen; hoogste beschermingsfactor tegen de zon;
Bernagie ° mengen met b.v. calendula-olie;
° houdbaarheid : 3 maanden (bewaren in de koelkast); oxideert zeer snel door het hoge gehalte aan gamma-linoleen-zuur;
° specifieke toepassingen : bij ontstoken huid; zeer sterk huidherstellend; celvernieuwend waardoor rimpelvorming geremd wordt;
Hazelnoot ° vette olie,doch het minst vet van alle noten; kan ongemengd gebruikt worden (zoals amandel) doch uit economische overwegingen is het raadzaam te mengen met b.v. zonnebloempit;
° notengeur : past goed in mengsels met eo van wortels (gember, vetiver);
° houdbaarheid : 8 maanden (bij voorkeur in de koelkast)
° specifieke toepassingen : bevordering van de elasticiteit (dus b.v. bij zwangerschapsstrepen); lichte bescherming tegen de zon (factor 3-4);
Jojoba ° vloeibare was (Jojoba-olie is een vloeibare was en verschilt in chemische structuur van andere vette plantenoliën. Wassen zijn ketens van vetzuren die gebonden zijn aan vetalcoholen; terwijl bij oliën de vetzuren gebonden zijn aan glycerol : glycerine. Jojoba stolt beneden kamertemperatuur en oxideert niet.)
° houdbaarheid : zeer lang, aangeraden om binnen de 30 maanden te gebruiken;
° specifieke toepassingen : enorme veelzijdigheid : zowel bij droge (beschermend waslaagje); als vette huid (vertraging van de talgproductie); bij schilfering; beschermingsfactor 4;
Kokos ° ongeraffineerd kokosvet heeft vaste substantie op kamertemperatuur (smeltpunt bij 23 – 27 ° C);
° houdbaarheid : 2 jaar
° specifieke toepassingen : bijzonder geschikt voor zepen en shampoos owv capryl- en caprinezuur (
Dit zijn vetzuren met korte ketens) ; in zonneproducten omwille van de bruinende kwaliteiten en de lichte beschermingsfactor;
Macadamia ° houdbaarheid : redelijk lang, doch binnen de 12 maanden gebruiken;
° specifieke toepassingen : vertraging van het verouderingsproces van de huid door aanvulling van het tekort aan palmitoleen; zeer groot absorberend vermogen, alsook spreidingsvermogen waardoor zeer geschikt als drager voor essentiële oliën;
Olijf ° redelijk dikke olie in vergelijking met b.v. zonnebloempit- en abrikozenpitolie; (vandaar de toevoeging aan minder viskeuze oliën); tevens karakteristieke geur; en slechte doordringing in de huid;
° houdbaarheid : ongeveer 1 jaar;
° specifieke toepassingen : in lichaamspakkingen (owv de moeilijke indringing in de huid); in haarpakkings (tegen schilfers en roos); tegen verbrandingen van de zon owv de wondhelende eigenschappen (samen met jojoba en tarwekiem);
Rozenbottel ° rijke olie, niet puur als massageolie gebruiken;
° houdbaarheid : max. 3 maanden (door hoge gehalte aan essentiële vetzuren), bewaren in de koelkast;
° specifieke toepassingen : herstel van beschadigde huid (vooral op littekens en 'wild vlees'), celvernieuwend, collageenproductie, rimpelvervagend (door trans-retinolzuur), reductie van hyperpigmentatie; puur aanbrengen in geval van eczeem, psoriasis littekens (niet puur als massageolie); de olie mengt goed met sinjanskruid,of calendula voor wondverzorging of bij verbrande huid;
Sesam ° goede massageolie, ook voor baby's (snelle absorbtie)
° houdbaarheid : goede stabiliteit en lange houdbaarheid , nl. anderhalf jaar (door de aanwezigheid van fenolderivaten sesamol en sesamoline en sterolen nl. sitosterol die de aanwezigheid van de relatief linolzuurrijke olie stabiliseren);
° specifieke toepassingen : ontspannend op spierweefsel en dus bij spierpijnen en spierkrampen of na het sporten; natuurlijke beschermingsfactor 3 – 4; bij ontstoken huid, psoriasis, eczeem en andere huidklachten,
Tamanu (Calophyllum
inophyllum)
° stolt beneden kamertemperatuur omwille van het hoge gehalte aan w;
° houdbaarheid : 1 jaar
° specifieke toepassingen : de olie heeft verzeepbare eigenschappen en produceert overdadig schuim bij contact met zeewater; bij reumatische pijnen en pijnlijke gewrichten en neuralgie (owv de opmerkelijke pijnverdovende werking);bij alle huidproblemen, wonden, korstjes en verbrandingen en zelfs bij spataderen, doorligwonden (owv de wondgenezende, huidherstellende en kiemdodende eigenschappen) eventueel aangevuld met calendula en/of sintjansolie; bijzondere werking bij netelroos (
Mengsel van 25 % tamanu, 25 % walnoot, 40 % jojoba en 10 % ravensara : 2 X daags inwrijven)
Tarwekiem ° dikke en sterk geurende olie; ongeschikt als pure huid- of massageolie;
° houdbaarheid : ½ jaar na opening;
° specifieke eigenschappen : regenererend en dus ideaal bij eczeem en psoriasis en acné; warme kompressen bij verhoornde elleboog en hielen, ter voorkoming van zwangerschapsstrepen;
Teunisbloem ° als gezichtsolie of gemengd ;
° houdbaarheid : 3 maanden;
° specifieke eigenschappen : naast hydraterende, huidherstellende en ontstekingsremmende eigenschappen, ook een zeer grote anti-rimpelwerking, en haargroeibevorderend; mengen met calendulamaceraat ter behandeling van jeukende huidproblemen
Walnoot ° mengen met een geurneutrale olie zoals jojoba;
° houdbaarheid : maximaal ½ jaar
° specifieke eigenschappen : zeer verzachtend en genezend bij allerlei huidaandoeningen; zonnebescherming van 2 - 3
Zonnebloempit ° fijne, zeer vloeibare olie met lichte textuur die zich gemakkelijk uitspreidt over de huid
° houdbaarheid : maximaal 1 jaar
° specifieke toepassingen : soms iets uitdrogend en daarom geschikt voor vette huid en acne ; verder geïndiceerd bij kneuzingen, blauwe plekken en dus een goede basis voor wrijfmiddelen bij reumatische klachten.

Samenstelling van plantaardige oliën:

...
w
eov
mov
toepassing
Abrikozenpit 4,1 - 8,1% 58,5 - 75% vnl. oleïnezuur (65%) en palmitoleenzuur (1%) 25 - 30%
vnl. linoleenzuur
Als basisolie : 100%
Amandel, zoete 6 - 10 % 64 - 82% vnl. oleïnezuur 8 - 35%
vnl. linolzuur
Als basisolie : 100% of 50% toevoeging
Avocado 7 - 34% 38 - 93% vnl. oleïnezuur 6 - 23% vnl. linolzuur Als basisolie : 10 -25% toevoeging
Bernagie 12 - 16% 17 - 26% vnl. oleïnezuur 38 - 65% vnl. linolzuur en gamma-linoleenzuur Als basisolie : 10% toevoeging
Of als voedingssupplement
Hazelnoot 5 - 13% 71 - 87% vnl. oleïnezuur 7 - 18 % vnl. linolzuur Als basisolie : 100% of 25% toevoeging
Jojoba 0 - 3% 90 - 98% vnl. eicosanoïdezuren ... Als basiolie : 100% of 10 - 25% toevoeging
Kokos 72 - 95% met o.m. capryl- en caprinezuur 4 - 11% vnl. oleïnezuur 1- 2 % vnl. linolzuur Als basisolie : 100% of 10 - 50% toevoeging
Macadamia 9 - 17% 71 - 90% vnl. oleïnezuur en hoog % palmitoleenzuur (21%) 2 % linolzuur Als basisolie : 100% of 10 - 50% toevoeging
Maïskiem 10 - 18% 25 - 32% 56 - 62% Als basisolie : 100% of 50% toevoeging
Olijf 10% 60 - 85% 9 - 15% Als basisolie : 10 - 50% toevoeging
Rozenbottel 6% 15% 78% Als basisolie : tot 20% toevoeging
Sesamzaad 12 -17% 37 - 42% 30 - 47% Als basisolie : 10 - 20% toevoeging
Tamanu 89% 10% ... Als basisolie : 50% toevoeging
Tarwekiem 15 - 20% 16 - 22% 58 - 65% Als basisolie : 5 - 10% toevoeging
Teunisbloem 6 - 10% 8 - 12% 74 - 86% Als basisolie : tot 20% toevoeging
Walnoot 7 - 11% 14 - 21% 63 - 80% Als basisolie : 100 % of 50% toevoeging
Zonnebloempit 10 -15% 16 - 26% 63 - 71% Als basisolie : 100 % of 50% toevoeging